2016. május 20., péntek

Pándy András, a magyar származású családírtó



Pándy András nem sokkal az ötvenhatos forradalom után hagyja el Magyarországot első feleségével, Sőrés Ilonával és Brüsszelbe menekül. Protestáns lelkészként helyezkedik el, még ajánlólevelet is lobogtat, amit akkoriban még senki sem firtat. A baj az, hogy a papír hamis, Pándy nem is lelkész, mégis egy háromezres magyar gyülekezetet bíznak rá, ami a hetvenes évekre szét is zilálódik.

 Maksymczuk István szenvedélyesen beszél az ál-lelkész viselt dolgairól:
"A pénz volt az Istene. Ismertem a presbitereit, akik elmondták, hogy örökösen adakozásra szólította fel a híveket. Árvák könnyeit, özvegyek sóhaját, betegek testamentumát csalta ki, s tette pénzzé. Kölcsönöket vett fel, többnyire papír nélkül, s aztán durván elzavarta a hitelezôt, sôt megszégyenítette a többiek elôtt."

Pándy mindennek ellenére egyre több befolyásra tesz szert, a Bethlen naptárban, mint a belgiumi magyarok oszlopa szerepel.


Pándy András


1967-ben Pándy hűtlenséggel vádolja a feleségét, aminek válás a vége, de nem éri be ennyivel, nyilvánosan szégyeníti meg Ilonát. Ezután Ilona a két kisebb gyerekkel, Dániellel és Zoltánnal elköltözik. Ágnes, a legidősebb az apjával marad. A lányt 13 éves korában kezdi zaklatni és onnantól beteges kapcsolat alakul ki apja és lánya között. Ágnes annyira Pándy befolyása alá kerül, hogy konkrétan féltékenységet is érez a férfi iránt.

Pándy a hetvenes évek elejétől belefog, hogy új társat találjon magának, és főleg társkereső hirdetésekkel próbálkozott.
Jelige: "Európai nászút"
"Mi nem dohányzunk. Középkorú férfi vagyok, gyerekkel. Olyan asszonyt keresek, aki nem dohányzik, és gyerekei vannak, mert házamat gyerekhangokkal akarom megtölteni. Szeretem a gyerekeket."
Találkozgat is nőkkel, eleinte csak álnevet használva, de hosszú távon senki sem felel meg az elvárásainak.
A hetvenes évek végén hazautazik, és itt találkozik második feleségével, Fintor Edittel, akinek ekkor már három gyermeke van, Tímea, Tünde és Andrea. Haza, Brüsszelbe már a plusz négy fővel tér vissza. Összeházasodnak és két közös gyerekük, András és Réka születik.
"Mindennap protestáns vallási könyveket olvasott sötét, ablaktalan dolgozószobájában, melynek egyetlen villanykörte adott némi pislákoló fényt. Ha beléptem, rám förmedt: ülj le, és hallgass! Amikor parancsolgatott, mindig magyarul beszélt. Soha sem kért, mindig csak követelt. Faragott székben terpeszkedett, gyerekei ilyenkor csak a földre ülhettek. A Szentlélek beszél rajtam keresztül – jelentette ki, majd mindenkit alaposan kikérdezett. Jaj volt annak, aki rosszul válaszolt – vázolta fel a család mindennapjait Ágnes."

Ekkoriban Pándy a feleségével és összesen négy lánygyerekkel él egy fedél alatt.
Hiába van ott neki Ágnes, Pándy nem tud parancsolni pedofil vágyainak, Andreát és Tímeát is megkörnyékezi, aminek következtében Tímea teherbe esik.

1985-ben Ágnesnél betelik a pohár, beteges féltékenységében megpróbálja megölni Tímeát, hátulról a fejére sújt egy vascsővel, de a lánynak sikerül elmenekülnie. Kanadába szökik, ahol névházasságot köt a nagybátyjával, majd tovább szökik vissza Magyarországra. A Pándy-Ágnes páros hiába kutat utána, nem bukkannak a nyomára.

Tímea még Kanadából levelet ír az anyjának, amiben bevallotja, a gyermeke valójában Pándyé. Ez természetesen kiakasztja Editet, és Pándynak döntenie kell. Ágneshez, hűséges társához fordult segítségért.
„Odajött hozzám, és két kézzel megfogta a fejem. „Edit nem érdemli meg, hogy köztünk legyen – mormolta. – Tímea pártjára állt, elárul minket, tönkre akarja tenni a családot. Ha ez így megy tovább, mindannyiunknak annyi, és én ezt nem engedem”

Pándy Ágnes és Pándy András


1986-ban a páros először arra kényszeríti Fintor Editet, hogy írjon egy levelet, melyben közli, hogy Andrea nevű gyermekével elhagyja a férjét és Németországba költözik, majd Ágnes egy kalapáccsal fejbe veri és megölte az asszonyt. Apja pedig a véres kalapácsot átvéve Andrea fejét veri szét. Az áldozatokat a pincébe cipelik, ahol Ágnes feladata a belső szervek eltávolítása, míg apjáé a holttestek feldarabolása. A testrészeket az eldugult lefolyók tisztításához használt, Cleanest nevű vegyszerben feloldják, a megmaradt nagyobb darabokat pedig egy közeli mészárszékre viszik. Ágnes a borzalmas tetthez csak konyhai eszközöket használ, így meglehetősen nagy erőre van szüksége a vágásokhoz.
Későbbiekben, a tárgyalásán a bíró azon kérdésére, hogy mit érzett közben, kizárólag annyit mondott: „Hideg volt.”

Pándy a gyilkosságokat követően Edit másik lányával, Tündével Németországba utazik és a megölt asszony levelét onnan adja fel saját címére. 1986-ban még feljelentést is tesz ellene, hogy elhagyta a családját. Később Magyarországon kimondatja a válást az őt faképnél hagyó Edittől.

1988-ban a szintén Brüsszelben élő Sőrés Ilona nehezményezi, hogy Pándy örökbe akarja fogadni nevelt gyerekeit és ebben támogatják a férfi első házasságából származó fiai is. Pándy nem tétovázik, Ágnessel egy karabélyt vásárolnak és egy alkalommal a náluk ebédelő Dánielt a saját testvére (apjuk parancsára) közvetlen közelről fejbe lövi.
A gyilkosság után áthívják a nem messze élő Ilonát azzal, hogy Dániel nem érzi jól magát és mikor az anya megérkezik, lánya a karabéllyal őt is meggyilkolja. A legfiatalabb testvérrel, Zoltánnal néhány héttel később végeznek. Mivel a fiú nem hiszi el a páros meséjét, hogy anyja és bátyja üdülni mentek, aggódni kezd, Pándy ezért vacsorázni hívja a házába és lelövi ezt a fiát is.
Az áldozatokat ugyanúgy tüntetik el, mint két évvel korábban: a testeket savba áztatják, a maradványokat pedig a közeli vágóhíd állati csont- és mócsingtárolójába dobják.

A gyilkosságok után pár évig még folytatódik az élet a házban az életben hagyott szerencsésebb gyerekekkel.
Tünde közben Pándy pedofil vágyainak áldozatává esik, de a 17 éves lány már egyre nehezebben viseli a megpróbáltatásokat. Az apja 1989-ben üdülni küldi a többi gyereket és mire hazaérnek, Tündének nyoma veszik, Pándy csak annyit hajlandó közölni a többiekkel, hogy a testvérük elköltözött.

Miután Pándy Rékát is megkörnyékezi, 1992-ben Ágnes végül úgy dönt, feljelenti édesapját, mert fiatalon megerőszakolta őt, majd vérfertőző viszonyra kényszerítette. A családtagokról ekkor még csak eltűntekként beszél. Aztán öt évvel később, már letartóztatása után vall.


Pándy András soha nem ismerte el a gyilkosságokat, közvetlen tárgyi bizonyíték vagy holttest nem került elő, azt a néhány csontdarabot, amelyet egyik házában találtak, sem sikerült azonosítani.

Pándyt életfogytiglanira ítélik, a börtönben többször megerőszakolják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.