2016. augusztus 16., kedd

A texasi láncfűrészes, avagy az Ed Gein sztori



Akkor tehát beszélgessünk a Texasi láncfűrészes mészárlás című filmről, ami ugye Ed Gein igaz történetén alapul. Aki viszont egy kicsit jobban odafigyel, észreveheti, hogy a "texasi láncfűrészes" alakja, és kapcsolata az édesanyjával ezerszer inkább hajaz egy másik filmre, illetve hát a film alapját képező könyvre.
Elárulom így az elején, hogy olvasás közben magatok előtt láthassátok a párhuzamokat: Ed Gein és anyjával való viszonya ihlette a Pszicho és Norman Bates karakterét...


Szóval tehát...

Az Ed Gein sztori...


Ed Gein  1906-ban született La Crosse-ban, Wisconsinban. Apja alkoholista, anyja, Augusta vallási fanatikus, de annyira, hogy Gein nyolcéves korában elköltöztek, mert az asszony úgy érezte, La Crosse Sodoma és Gomora útjára lépett.


Ed Gein


A család Plainfieldben, egy elszigetelt farmon telepedett le. Ed Gein és Augusta között szeretlek-utállak viszony volt. Az asszony uralkodott a családon, a férjén és két fián.
Szisztematikusan elzárta fiait a nőktől, elnyomta férfiasságukat, elméjüket ezt a témát illetően egy kisfiú szintjén tartotta. Rengeteget prédikált nekik arról, hogy a nők "ribancok", a nő maga a gonosz és azért vannak, hogy az emberiség kárára legyenek.

Gein 34 éves korában édesapja szívrohamban meghalt, így hát hárman maradtak: Augusta és a két fiú, Henry és Ed. Aztán Henry odaveszett egy tűzben. Ed a rendőröknek azt állította, hogy elvesztette szem elől a testvérét a tűzoltás során, de mégis egyenesen a holttesthez tudta vezetni őket. Pletyka járta arról, hogy meg nem magyarázható sebeket találtak Henry fején, de ezeket végül nem firtatták.

Fia halála után pár hónappal Augusta stroke-ot kapott, amitől részlegesen lebénult. Ed végtelen lelkiismeretességgel ápolta anyját, de az asszony újabb stroke-ot kapott, amit a szervezete nem viselt el, 1945. decemberében elhunyt. Ed ekkor 39 éves volt.

Hatalmas változás volt ez Ed Gein számára. Élete alapjában változott meg, elvesztette azt az embert, aki egyenesen megmondta neki, hogy lássa a dolgokat, így hát úgy nézett a világra, mint egy elveszett kisfiú.

Ez lett volna a kisebbik baj. Az anyja halála utáni elszigetelt magányban, emberi kapcsolatok híján, az üres, kihalt farmházban pszichés problémái pszichózissá súlyosbodtak.



Gein-farmház


Rendszeresen felkereste a helyi temetőt, hogy női holttesteket raboljon sírokból. Azóta sem lehet pontosan tudni, mit tett ezekkel a testekkel (a kannibalizmust és a nekrofíliát mindvégig tagadta).

Ekkortájt már folyamatosan tanulmányozta a női testet, lenyűgözte őt, komolyan érdeklődött a női genitáliák iránt. (Egyébként rajongott a II. világháborúért, a nácikért és sokat foglalkoztatták a zsidó haláltáborok is.)

Első (?!?!) igazi áldozata az édesanyjával nagyjából egyidős Mary Hogan, a helyi kocsma tulajdonosa lett. A rendőrség persze nem boldogult az üggyel. Másodszor Bernice Wordenre csapott le. Ez az eset már nagy port kavart, felhívta az országos média figyelmét Plainfieldre.

Végül Ed Gein a fagyállón bukott meg. Bernice fia emlékezett, hogy Ed anno említette, hogy szüksége van fagyállóra, és az asszony eltűnésekor pont abból hiányzott még. Ez vezette el a rendőrséget Gein farmjához és amit ott találtak, soha többet nem felejtik.

Bernice meztelen testét bokájánál fogva fellógatva, akár egy szarvas, feje hiányzott, szíve az ebédlőben egy tányéron feltálalva. Amikor egy rendőr belenézett egy, a konyha sarkában álló zacskóba, Mary Hogan feje gurult ki belőle.


Bernice Worden holtteste


A házban hatalmas mocsok és rendetlenség uralkodott, szerteszét emberi testrészek hevertek, koponyákból készített tálak, bőrből kreált ékszerek, ajkak lógtak mindenfelé, székeket vontak be emberi bőrrel, egy cipődobozban nemi szervek, bőrből készült maszkok újságpapírban vagy falra lógatva, akár valamiféle trófea és felöltöztetett női felsőtestek. Gein maga is szívesen bújt női bőrbe és tett úgy, mintha Augusta lenne.

 A testrészek alapján 15 kiásott női holttestet sikerült azonosítani, de ennél több lehetett.

Ed Geint beszámíthatatlannak nyilvánították és élete hátralevő részét pszichiátriai intézetben töltötte, 77 évesen rákban halt meg.

Gein farmháza 1958-ban egy titokzatos tűzben porrá égett.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.